КИНО-ТЕАТЪР
ОСВОБОЖДЕНИЕ
ПРЕЗ ГОДИНИТЕ
ИСТОРИЯ

1934 ГОДИНА

С указ №127 от цар Борис III се дава разрешението за построяването на Кино-театър „Освобождение“

1935 ГОДИНА

Строежа на четириетажната сграда започва на 27 Октомври 1935г, воден от видния предприемач Янаки Цветанов.

1937 ГОДИНА

Тържественото откриване е на 30 Януари 1937г. посетено от министри, кметове и международни гости.

1950 ГОДИНА

„Синдикален дом на работниците от транспорта“ се променя на Читалище „Подем” и Кино-театър „Освобождение“

2016 ГОДИНА

Цялостно обновяване и реновиране на основната сцена, залата и част от репетиционните помещения.

ПОВЕЧЕ
ЗА НАС

С указ №127 на цар Борис III от 5 Май 1935г се дава „зелена улица” за построяването на „Дом на железничарите и моряците“ в София с цел синдикална и културнa дейност.

Основния камък на сегашния четириетажен монолитен комплекс е положен на 27 Октомври 1935г. Строежът се възлага на видния столичен предприемач Янаки Цветанов, построил вече Агрономическия факултет, Съюза на популярните банки и Славянска беседа. 

Тържественото освещаване, придружено с молебен на Софийския митрополит Стефан и под напевите на Софийския железничарски хор, се извършва на 30 януари 1937г. Празникът е удостоен с присъствието на министри, кмета на столицата, гости от Югославия, Полша, Чехия – Лигата на славянските железничари и други.

До 50-те години Домът развива художествена и лекционно – просветителска дейност (лекции, беседи, викторини). При откриването си разполага с 40 души персонал на щат – повечето диригенти, режисьори, художествени ръководители, кино-работници, специалисти и помощен персонал. До тогава Домът се ръководи от председателите на Железничарския профсъюз.

За по-смислено прекарване на свободното време и културния отдих на транспортните работници и техните семейства допринася и киното към Дома. Пак по това време то е преименувано от „Подем” в Кино-театър „Освобождение” (с 600 места и голяма за времето си сцена) – едно от първите широкоекранни кина в столицата.

Сцената на Кино-театър „Освобождение” е място за изява както на вътрешните художествени състави, така и на почти всички популярни професионалисти от всички жанрове на изкуството, спорта, публицистиката от създаването му до днес. Почти няма бележити творци на българската култура, които да не са поднасяли своето изкуство на транспортните работници и техните семейства.

През годините сцената на Кино-театър „Освобождение” е ебмлематично място за култура и изкуство в София от която стартират кариерите си едни от най-популярните професионалисти в сферата на изкуството, спорта, публицистиката и др – Лили Иванова, Дует „Ритон”, Васил Найденов, Йорданка Христова, Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Мими Иванова и Развигор Попов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Кичка Будурова, Камелия Тодорова, Вели Чаушев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Никола Анастасов, Светослав Пеев, Тошко Козарев, Квартет „Буфосинхронисти”, Бригита Чолакова, Мико Петров, Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев, Галя Асенова и много други.

В различни периоди Кино-театър „Освобождение” е втора сцена на Народен театър „Иван Вазов”, „Сатиричен театър“, „Младежки театър“, Пътуващ окръжен театър, Вариететен театър-Габрово и сцена за събития на изпълнители като „Тоника СВ”, Ваня Костова, Петя Буюклиева, Росица Кирилова, Иван Балсамаджиев, Георги Христов, Никола Николов, Юлия Винер, Никола Гюзелев, Катя Попова и други.

Чести гости на транспортните колективи са народни певци Костадин Гугов, Кремена Станчева, Лиляна Галевска, Василка Арнаудова, Надежда Хвойнева, Надка Караджова и други. В  Кино-театър „Освобождение” изнасят концерти оперните светила Никола Николов, Юлия Винер, Никола Гюзелев, Катя Попова и други.

В Кино-театър „Освобождение” работят през годините светила на Българската култура като проф. Кръстю Мирски, проф. Анастас Михайлов, Марта Попова, Никола Бунов, Георги Асенов, Васил Мирчовски. 

Новият дом на железничарите и моряците, разполагащ с луксозни и многофункционални за времето си зали и помещения – хотел с баня, кино-театър, работилници, ресторант, магазини, библиотека, се превръща в любимо средище за синдикална, организационна и културна дейност на железничарите и останалите транспортни работници в столицата и страната.

Преминал през различни структурни и организационни промени, Домът запазва своя облик и до 50-те години носи името Читалище „Подем”.

След обединението на транспортните профсъюзи през 50-те години Читалище „Подем” се преименува в „Профсъюзен дом на културата на транспортните работници“, а през 70-те години в „Централен профсъюзен дом на културата на транспортните работници“.

Основоположници на духовния облик на Дома на културата на транспорта са старите художествени самодейни колективи, допринесли за популяризиране на българската култура и израстването на талантливи дейци в областта на театъра, музиката, хореографията.

Един от първите самодейни колективи в Дома е Духовият оркестър, основан през 1933г.  С дългогодишни певчески традиции е и Народния хор с диригент Анастас Дафов, основан през 1957година. Обичан от транспортните работници е и фолклорният танцов колектив под ръководството на Орлин Иванов. Състава участва активно в културния живот на столицата с много успехи в областта на фолклорното танцово изкуство у нас и в чужбина (Турция, Унгария).

Днешният смесен хор с диригент Петър Матев е наследник на ансамбъла за песни на транспортните работници, възникнал преди десетилетия от обединяването на мъжкия и дамския железничарски хор, заедни със симфоничен оркестър – общо 120 певци и музиканти.  Един от първите му диригенти е Руслан Райчев, а по времето на гл. художествен ръководител Крум Максимов, ансамбълът бележи успехи на турнета в Германия, Италия, Франция, Полша, Чехия, Унгария.

Между 1970г и 1990г, броят на художествените колективи достига 16 от всички жанрове на изкуството – класика, народно творчество, съвременна естрада (поп музика), два балетни състава – класически и модерен, народен хор, вокално-инструментален състав, детски драматичен и куклен театър, школи за обучение, музикална школа с класове по пиано, цигулка, акордеон и китара, танцов колектив, ансамбъл за песни (хор и симфиничен оркестър), театър на транспорта с детско студио и естрадно-сатиричен раздел.

0
СЦЕНИ
0
МЕСТА
0
РЕПЕТИЦИОННИ
СЦЕНИ И ЗАЛИ
НАШАТА БАЗА
НАШИТЕ
ПРЕДИМСТВА
СЦЕНА

Професионално оборудвана 150 кв. метра сцена

ЗАЛА

Зала с балкон и капацитет 480 седящи места

КИНО ЕКРАН

11 метра х 9 метра с професионален проектор 3500lm

ВТОРА СЦЕНА

Камерна сцена с 80 места и коктейлно пространство

РЕПЕТИЦИОННИ

5 репетиционни зали с различна квадратура

ЛОКАЦИЯ

Централна локация, транспорт и паркинг

ПРОГРАМА

Иновативна програма за всички възрасти

ШКОЛИ

Различни по вид школи, състави и обучения

ОТЗИВИ
ДРУГИТЕ ЗА НАС
СВЕТОСЛАВ ПЕЕВ
АКТЬОР

Благодарен съм на целия екип на Кино-театър „Освобождение“ за професионализма и отдадеността през годините, за мен е удоволствие да работим и до днес.

ВАЛЕНТИН БАЛАБАНОВ
АКТЬОР И РЕЖИСЬОР

Кино-театър „Освобождение“ ми даде възможност да изпълня една своя мечта – Пътуващ театър. Дълги години работя с ръководството и им благодаря за всичко.

ВАЛЕНТИН ТАНЕВ
АКТЬОР И РЕЖИСЬОР

Прекрасна база и прекрасни хора в Кино-театър „Освобождение“, благодаря за отношението им към мен и моят екип, ще работим отново заедно.

ПЕТЪР МАТЕВ
ДИРИГЕНТ

Страхотния екип на Кино-театър „Освобождение“ ми помогна много да осъществя своята професионална школа, благодаря им за доверието и професионализма

ГЕОРГИ СИМЕОНОВ
РЕЖИСЬОР

С екипа на Кино-театър „Освобождение“ имаме страхотни партньорски вазаимоотношения дълги години, благодаря им за цялото съдействие и подкрепа.

ЛОЯЛНИ
КАРТИ
25%
ОТСТЪПКА
БРОНЗОВА КАРТА
ТРИ ПОСЕЩЕНИЯ НА:
Спектакли
Концерти
Събития
Мюзикъли
50%
ОТСТЪПКА
СРЕБЪРНА КАРТА
ПЕТ ПОСЕЩЕНИЯ НА:
Спектакли
Концерти
Събития
Мюзикъли
75%
ОТСТЪПКА
ЗЛАТНА КАРТА
ДЕСЕТ ПОСЕЩЕНИЯ НА:
Спектакли
Концерти
Събития
Мюзикъли