КИНО-ТЕАТЪР
ОСВОБОЖДЕНИЕ
"КИНОАКТЬОРСКА ШКОЛА КЛАПА"

  „Киноактьорска школа Клапа“ е четиримесечна кино школа за непрофесионалисти и любители на възраст над 18 години, която цели да повиши знанията и умения на участниците в сферите на актьорското майсторство пред камера, изграждането на образ в кино продукт, работа в студио с камера и кинорежисьор, както и цялостно създаване на професионален късометражен филм.

  Програмата на школата е разработена от професионалисти с богат и дългогодишен опит в различни кино и телевизионни продукции. Дейностите ще бъдат базирани основно на “учене чрез практика” за по-лесно и бързо усвояване от участниците и ще се основават на личния опит на лекторите в множество кино и ТВ проекти. 

  Школата започва в средата на Октомври 2022 и ще продължи до Февруари 2023, като активностите ще се провеждат 2 пъти в седмицата между 19:00 и 21:00 часа. През Януари ще се изготви допълнителен график за провеждането на последния етап от школата под формата на един или повече снимачни дни (до 12 часа/ден).

  Всички активности ще се провеждат в професионално оборудвано студио за видео заснемане и обработка в гр. София

  Програмата ще премине през придобиване на основни умения за работа пред камера, през всички елементи и етапи на създаването на видео материал и ще допринесе за развитието на много допълнителни умения като: опит за качествено явяване на видео-кастинг и заснемане на “селф-тейп” кастинг; практични съвети за непрофесионално заснемане на видеа с лична техника и нисък бюджет; създаване на видео материали за социални мрежи и съвети за популяризирането им.

  Активностите на школата са разделени на четири основни частитри от тях са насочени към усвояването на основни знания и умения за актьорско майсторство пред камера и създаване на кино продукт, а четвъртата част към подготовка и реализация на професионално изготвен късометражен филм с участието на лекторите от школата.

  Дейностите от програмата  ще преминат през следните основни теми: Актьорското майсторство за кино и телевизия; Изграждането на кино роля; Осветлението и озвучаването в киното и ТВ продукциите, Подготовката и явяването на кастинг за роля; Подготовката и реализацията на късометражен филм с професионален снимачен екип.

  В последния етап от школата ще се проведе снимачен процес за заснемане на късометражен филм с всички участници в школата и основните лектори (Ивайло Захариев, Любомир Ковачев и Иво Йончев). Филмът ще е с авторски сценарии от български сценарист и ще бъде режисиран от Димитър Гочев.

  Организаторите ще предоставят на участниците всичко необходимо за качественото му изпълнение (студио, камери, микрофони, осветление, снимачен екип, монтаж и корекции). Готовият филм ще бъде предлаган за участие в различни фестивали и международни събития за българско кино и ще бъде предложен на Национален филмов център за финансиране и последваща реализация с мащабен професионален екип за телевизионно излъчване.

След приключване на дейностите, всеки участник ще получи официален сертификат и специална покана за второто ниво на школата през пролетта на 2023 година

ГРАФИК 2022 / 2023
ГРАФИК
ЗАПИСВАНИЯ И КОНТАКТИ
ИНФОРМАЦИЯ

––––––––––––

ВРЕМЕВИ ГРАФИК

 • Школата стартира на 17 Октомври 2022 и продължава до 03 Февруари 2023 или общо 4 календарни месеца.
 • Активностите ще се провеждат в два делнични дни във всяка седмица от месеца или общо 25 дни.
 • Всяка сесия ще е с продължителност от 2 часа между 19ч и 21ч
 • В периода Януари 2023 ще се изготви график за снимачен ден за реализацията на късометражен филм.

––––––––––––

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

 • Стандартна цена на месец (общо четири вноски) – 230 лв на вноска
 • Цена на две равни вноски440 лв на вноска
 • Промоционална пакетна цена при еднократно плащане за целия период  – 830 лв

––––––––––––

ДИМИТЪР ГОЧЕВ – режисьор, продуцент, оператор

 • https://www.facebook.com/dimitar.gotchev
 • Димитър Гочев е роден в София през 1957 г. От 1980 г. започва работа в киноцентъра в Бояна, а по-късно следва специалност Операторско майсторство в НАТФИЗ. Освен оператор на документални и игрални филми, телевизионни предавания и реклами, той е един от създателите на продуцентски компании „СИА“ и „Камера“. Част от проектите, заснети и продуцирани от него са „Ние, нашите и вашите“, „Под прикритие“,  „Революция Z“, „Последната линейка на София“, „Аве“, „Стъклен дом“, „HDSP: Лов на дребни хищници“, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов, спечелил наградата за режисура на 27-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. Участва в създаването на големи рекламни кампании и е продуцент на няколко европейски копродукции, заедно със световноизвестни режисьори като Милчо Манчевски, Сърджан Драгоевич и др. Продуцира проект по сценарий на световноизвестния сценарист Жан-Клод Кариер.

 


ИВАЙЛО ЗАХАРИЕВ – актьор

 • https://www.facebook.com/FansIvayloZahariev
 • Ивайло Захариев е роден на 4 октомври 1984 г. в гр. София. През 2007г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов. След завършването си става актьор на свободна практика, като участва в частни проекти и като гост-актьор в театрални трупи, в това число в театър „Мим Арт“, в който изиграва многобройни представления в периода 2007-2010г. Снима се в реклами, телевизионни и кино продукции, а през март 2014 дебютира и като гост-водещ в предаването „Отблизо с Мария“ по БНТ. Широка популярност придобива с главната роля в криминалния сериал „Под прикритие“ на БНТ. Наскоро участва в сериалите „Ягодова луна“ и „Пътят на честта“. Част от представленията, в които участва са „Железният светилник“, „Спасителят“, „Големанов“, „Г-н Балкански“, „Поручик Бенц“, „Агенти“, „Въведение в тяхната картина“, „Пеперуди, пеперуди“, „Усещане за любов“, „Хотел между тоя и оня свят“, „Лейтенантът от Инишмор“

––––––––––––

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ – актьор

 • https://www.facebook.com/lubomir.kovachev.9
 • Любомир Ковачев е роден през 1980г. Завършва театралната академия за драматично изкуство (ENSATT) в Лион, Франция през 2006г. Своята кариера започва на френска сцена, а през 2006 година се връща в България и започва с първата си българска роля в Народния театър – представлението „Идеалният мъж“, реж. Тиери Аркур. Участва в множество спектакли, филми и реклами както на българска, така и на френска сцена. Познат е на публиката от сериала на Нова ТВ „Забранена любов“ с ролята на Кристиян Сартори. След това участва в „Байландо – сцена на мечтите“ и предаването „Мария от близо“. На кино екрана най-известните му роли са в „Чужденецът“, „Живи Легенди“, „По пътя към Коста дел Маресме“ и други. Носител е на наградата в КАН за главна мъжка роля в късометражния филм „Военен ботуш“. От 2013г. до 2017г. е част от трупата на „Малък градски театър зад канала“. Участва и в сериалите „Под прикритие“ и „Съни бийч“.

––––––––––––

ИВО ЙОНЧЕВ – актьор, режисьор, трейнър

 • https://www.facebook.com/yonchev.ivo/
 • Завършва „Актьорско майсторство за театрално и филмово изкуство“ в Нов Български Универститет през 2008г. в класа на проф. Цветана Манева и проф. Васил Димитров. По време на обучението си преминава през допълнителни специализации по актьорско майсторство при проф. Крикор Азарян, Христо Мутафчиев и Снежина Петрова, както и по режисура при проф. Възкресия Вихърова и Десислава Шпатова. Театралните му роли започват в ДКТ „Иван Радоев“ гр. Плевен през 2000г и продължават в редица постановки в ДТ „Сълза и Смях“, ТР „Сфумато“ и ДКТ „Васил Друмев“. През 2012г. дебютира и като режисьор на новаторския спектакъл „Когато котката я няма“. От 2004г. започва участията си в телевизионни реклами, филми и сериали, като през 2006г. печели кастинг за водещ на музикалното предаване „ИскаММ“ по ТВ ММ където работи една година. По-голяма популярност получава след ролята му в ТВ сериала на БНТ „Под Прикритие“ (2011г – 2014) като инспектор Манолов от ГДПОБ. Следват участия в сериалите „Връзки“ (2015) и „Столичани в повече“ (2015), както и роля в игралния филм „Можеш ли да убиваш“ (2019). Едни от последните проекти в които взима участие са театралната постановка „Агенти“ по пиесата „Гленгари Глен Рос“ с режисьор Владимир Пенев в ролята на Дейвид Мос / театралната постановка „Кризисен център“ на Михаил Казаков с режисьор Съби Събев в ролята на Константин / театралната постановка „Хамелеонът“ по текстове на Питър Шафър с режисьор Александър Калинов в ролята на Алекс Шафър / телевизионния сериал „Братя“, излъчван по Нова ТВ през 2021.

 • Овладяно присъствие пред камера
 • Развитие на емоционалната памет
 • Преодоляване на страх от камера и снимачен процес
 • Актьорска подготовка за снимачен процес
 • Градивни насоки от професионален кино режисьор
 • Знания относно дейностите на техническия екип на снимачния терен
 • Да подобрят комуникационните си умения и начина си на изказ
 • Да развият умението си за поведение пред камера
 • Да се научат да работят в екип и да разчитат един на друг
 • Да развият умението си да изслушват и да наблюдават
 • Да обогатят въображението и изобретателността си
 • Да провокират интереса си за участие в повече кино и телевизионните проекти в България
 • Да получат възможността за професионална изява чрез участие в късометражен филм, реализиран от професионален и опитен екип
 • За хора над 18 години
 • За хора с интерес към изкуството
 • За хора с малък или никакъв опит в сферата на изкуството
 • За хора с интерес към киното и телевизията
 • За хора с малък или никакъв опит в кино и телевизионни продукти
 • За хора с желание за участие в професионално реализиран късометражен филм
 • За хора с желание за подобряване на личностните си качества
 • За хора с желание за професионално развитие в изкуството
 • Записването за школата с начална дата 17.10.2022 може да се направи от бутона по-долу или от ТУК
 • Краен срок за записване – 12.10.2022
 • Курса ще се провежда при стриктни мерки за спазване на хигиена в работните помещения, дезинфекция и безопасна дистанция

ШКОЛАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА

Всички над 18 години
100%
Непрофесионалисти
100%
Любители
100%
Хора с интерес към изкуство
100%
Хора с интерес към киното
100%
Хора с малък или никакъв опит в сферата на изкуството
100%
Хора с желание за професионално развитие в киното
100%
Хора с интерес към подобряване на личностните си качества
100%
ВСИЧКИ ШКОЛИ И СЪСТАВИ
ПОВЕЧЕ