КИНО-ТЕАТЪР
ОСВОБОЖДЕНИЕ
АКТЬОРСКА ШКОЛА "АРТИКУС"

  Актьорка школа „Артикус“ е целогодишна школа по актьорско майсторство за театрални и сценични форми с креативна програма, разработена от професионални актьори. Школата цели да обучи участниците на различни методи и техники, използвани в професионалните сценични продукти и да създаде авторско театрално представление, изготвено от самите участници.

  Школата е предназначена за хора между 16 и 65 години с интерес към изкуството, актьорското майсторство и театъра.

  Програмата на школата е разработена от професионални актьори, завършили висше образование по актьорско майсторство в НАТФИЗ и НБУ, и с активна професионална кариера в областта. Активностите съдържат подробна обучителна част за основните на актьорското майсторство и сценичните продукти, практическа част с интензивни репетиции на сцена и създаване на театрално представление на сцената на столичен театър.

Отделните модули на програмата включват: Сценична реч и говорни техники, Работа с тяло и пластика, Импровизационни игри, Имитации, Работа с текст, Етюди и монолози, Поведение на сцена, Изграждане на образ, Актьорски тренинги,  Упражнения на Лий Страсбърг и др.

По време на обучителната част на школата са организирани посещения на гост лектори в различни сфери от сценичните изкуства, които да допринесат за усвояването на нови знания и умения от участниците и да добавят допълнителна стойност на процеса.

След приключване на школата, всеки участник ще получи официален сертификат и специална персонална покана за участие във второто ниво на школата през пролетта на 2023 година.

Участниците ще бъдат стимулирани за активно участие чрез допълнителни стимули – регистрация на участниците в партньорски кастинг агенции за ангажиране в техни продукции / включване в общността на Сдружението с цел получаване на повече възможности за бъдещото им професионално развитие в сферата на изкуството. 

По време на изпълнение на активностите и практическата част, участниците ще имат възможността да работят над допълнителни задачи като фото и видеозаснемане, обработка, маркетинг, реклама и инфлуенсърство и др.

Всички активности ще се провеждат на професионално оборудвана театрална сцена или подходяща репетиционна зала в Кино-театър Освобождение. След края на школата ще се създаде реално театрално представление, което ще бъде представено на сцената на Кино-театър Освобождение и ще продължи живота си като част от актуален театрален афиш.

Участниците ще имат възможността да получават приходи от реализираните представления и да продължат своята кариера с други проекти.

ГОДИШЕН ГРАФИК 2022 - 2023
ГРАФИК
-2022 -
- 2023 -
ЗАПИСВАНИЯ И КОНТАКТИ
ИНФОРМАЦИЯ

––––––––––––

ВРЕМЕВИ ГРАФИК

 • Школата стартира на 12 Март 2022 и продължава до Март 2023 с почивка през Юни, Юли и Август или общо 9 календарни месеца.
 • Активностите ще се провеждат всяка Събота през седмиците на периода или общо 35 сесии.
 • Всяка сесия ще е с продължителност от 3 часа между 15ч18ч
 • В периода ЯнуариФевруари 2023 ще се изготви график за допълнителни дни за репетиции през Март 2023 на предстоящото представление.

––––––––––––

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

 • Стандартната цена е 120 лв на месец и се заплаща за предстоящия месец.
 • Предвидени са следните отстъпки в заплащането:
  * Шестмесечно с 5% отстъпка от цената или общо 680 лв
  * Годишно с 10% отстъпка от цената или общо 1300 лв

––––––––––––

ДИА МАНТОВА – актриса, психолог

 • https://www.facebook.com/DiaMantova.actress
 • Завършва Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, гр. София със специалност „Художествено оформление на текстил“. Посещава школата по драматичен театър към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с худ. ръководители Петър Пейков и Албена Георгиева. През 2009г. завършва бакалавър в НБУ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на професор Крикор Азарян. Дебютира на професионална сцена в спектакъла „Амарантос“ – реж. В.Вихърова, театър Сълза и смях, 2009. Там си партнира с Валентин Ганев, Ася Иванова, Йорданка Стефанова. Пътува из Европа и Азия с трупата по пантомима и клоунада „Жар театър“, където се изявява като участник в спектакли и уъркшопи с творци от цял свят. От 2011 до 2015 е част от  трупата на драматичен театър „Васил Друмев“ гр. Шумен, с чийто представления гастролира из цяла България. През 2015 завършва магистратура „Актьорско майсторство за театър и кино“ с худ. ръководител Пламен Марков към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Взима участие в Бг кино и Тв продукции, реклами, музикални клипове. Води събития, озвучава филми и записва аудиокниги. От 2019 г. води собствена школа по актьорско майсторство. През 2021г. пише и първият си драматургичен текст „Активно вещество“, реализирайки го на сцена като моноспектакъл играейки героинята Вихра Вангелова. 

 

––––––––––––

ИВО ЙОНЧЕВ – актьор, режисьор, трейнър

 • https://www.facebook.com/yonchev.ivo/
 • Завършва „Актьорско майсторство за театрално и филмово изкуство“ в Нов Български Универститет през 2008г. в класа на проф. Цветана Манева и проф. Васил Димитров. По време на обучението си преминава през допълнителни специализации по актьорско майсторство при проф. Крикор Азарян, Христо Мутафчиев и Снежина Петрова, както и по режисура при проф. Възкресия Вихърова и Десислава Шпатова. Театралните му роли започват в ДКТ „Иван Радоев“ гр. Плевен през 2000г и продължават в редица постановки в ДТ „Сълза и Смях“, ТР „Сфумато“ и ДКТ „Васил Друмев“. През 2012г. дебютира и като режисьор на новаторския спектакъл „Когато котката я няма“. От 2004г. започва участията си в телевизионни реклами, филми и сериали, като през 2006г. печели кастинг за водещ на музикалното предаване „ИскаММ“ по ТВ ММ където работи една година. По-голяма популярност получава след ролята му в ТВ сериала на БНТ „Под Прикритие“ (2011г – 2014) като инспектор Манолов от ГДПОБ. Следват участия в сериалите „Връзки“ (2015) и „Столичани в повече“ (2015), както и роля в игралния филм „Можеш ли да убиваш“ (2019). Едни от последните проекти в които взима участие са театралната постановка „Агенти“ по пиесата „Гленгари Глен Рос“ с режисьор Владимир Пенев в ролята на Дейвид Мос / театралната постановка „Кризисен център“ на Михаил Казаков с режисьор Съби Събев в ролята на Константин / театралната постановка „Хамелеонът“ по текстове на Питър Шафър с режисьор Александър Калинов в ролята на Алекс Шафър / телевизионния сериал „Братя“, излъчван по Нова ТВ през 2021 

 

––––––––––––

ГЕОРГИ КРАЕВ – актьор, трейнър

 • https://www.facebook.com/george.kraew
 • Завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Проф. Стефан Данаилов. По време на обучението си взима участие във Фестивала „Сцена на Кръстопът“ в град Пловдив с представлението „Зверското синьо“ от Филип Ридли. Театралните му роли започват в Драматично-куклен театър „Димитър Димов“ – град Кърджали. През 2018г. година получава покана от Национална Опера и Балет – град София където взима участие в операта „Трубадур“ под режисурата на Фелипо Тонон. След завършването на Бакалавърското си образование участва в представлението „Хамелеонът“ по текстове на Питър Шафър и под режисурата на Александър Калинов. Екранният му опит започва през 2016г с късометражния филм „Ако е писано ще стане“ по сценарии и режисура на Васил Христов. По време на обучението си взима участие в сериала „Откраднат Живот“. След завършването си заснема серия откъсометражни филми за популярни влогъри. През 2019 година прави дебюта си в музикален клип към песента на K.LINA – „Sunlight Creepin in“. През 2020 година взима участие в продкуция на Нетфликс „I am with me”, както и в късометражните филми „In Red”, „The Invasion of Red Coke City”, „2039“. През периода 2016 – 2021 взима участие в редица ТВ реклами. Носител на награда за поддържаща роля на Фестивала „FESTIVAL DE MARSEILLE“.
 • Да предостави възможност за професионална изява на непрофесионалисти, непрофесионално заети и любители в областта на сценичното изкуство.
 • Да създаде ефективна програма, която да екипира участниците с различни по вид знания и умения за актьорско майсторство и подготовка на сценичен продукт.
 • Да предостави възможност за реална реализация на творческия потенциал, включвайки участниците в театрално представление, част от репертоара на столичен театър
 • Да предостави възможност и мотивация на всички любители на сценичното изкуство да развият своя творчески потенциал и да продължат да се занимават с проекти в сферата
 • Да се премине през детайлна обучителна и практическа част по време на активностите на школата
 • Да подобри личностните качества на участниците чрез методите на театралното изкуство 
 • Да създаде актуален и устойчив сценичен продукт с участниците от школата, който да продължи своя сценичен живот
 • Да засили интереса и мотивацията на повече млади хора да започнат да изучават сценични изкуства и да се развиват професионално
 • Да подобрят комуникационните си умения и начина си на изказ
 • Да развият умението си за говорене пред публика
 • Да подобрят своите реторика и гласово-говорни данни
 • Да се научат да съчетават вербалната и невербалната си комуникация
 • Да подобрят своята двигателна култура, ритмика и музикалност
 • Да преминат през процес на себеосъзнаване и владеене на емоциите си
 • Да се научат да работят в екип и да имат доверие един на друг
 • Да развият лидерските си умения
 • Да развият умението си да изслушват и да наблюдават
 • Да развият силно личната си мотивация и желанието за успех
 • Да обогатят въображението и изобретателността си
 • Да провокират интереса си към четенето и изкуството
 • Да придобият увереност на сцена и пред публика
 • Да бъдат част от реално театрално представление в столичен театър
 • За да придобият професионални знания и умения за работа на сцена и работа с роля
 • За да бъдат част от реален театрален продукт и да се мотивират за участие в нови сценични проекти или професионално развитие в областта на изкуството
 • За да развият и възпитат емпатията и емоционалната си интелигентност като личности, съпреживявайки емоциите на героите и ролите, които пресъздават
 • Забавлението по време на работните процеси ще им донесе положителни емоции, които ще пренесат след това и в личния си живот
 • Практикуването на поставените задачи ще им донесе истински и неподправени емоции, адреналин, усещане за щастие и постигнати мечти
 • По време на работата си в екип ще придобият нови приятелства и партньорства
 • Записването за школата може да се направи от бутона по-долу или от ТУК
 • Няма краен срок за записване, можеш да се включиш по всяко време към групата
 • Курса ще се провежда при стриктни мерки за спазване на хигиена в работните помещения, дезинфекция и безопасна дистанция

ШКОЛАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА

Възрастни - 16 - 65 години
100%
Непрофесионалисти
100%
Любители
100%
Хора с интерес към изкуство
100%
Хора с малък или никакъв опит в сферата на изкуството
100%
Хора с интерес към подобряване на личностните си качества
100%
Хора с желание за професионално развитие в изкуството
100%
ГАЛЕРИЯ
ВСИЧКИ ШКОЛИ И СЪСТАВИ
ПОВЕЧЕ